Salariu brut vs. ceea ce iei „în mână”. De ce este atât de mare diferența dintre net și brut
Una dintre dilemele care apar de multe ori când discutăm despre remunerație în cadrul unui loc de muncă este diferența între salariul brut și salariul net. Cele două concepte pot crea confuzii, așa că este important să explicăm ce înseamnă fiecare dintre ele. Salariul brut reprezintă suma totală pe care angajatorul o plătește, sumă care include taxele și contribuțiile sociale datorate statului, iar salariul net este suma pe care angajatul o primește „în mână”, după deducerea acestor taxe. Comparând cele două sume, salariul brut și salariul net, ai observat cu siguranță că diferența este destul de mare. Despre motivele pentru care există această diferență vorbim în cele ce urmează.
Ce taxe și contribuții sunt reținute din salariul brut
Din salariul brut sunt reținute:
- Contribuția la Asigurările Sociale (CAS) – acoperă riscurile sociale și beneficiile de asistență socială ale angajatului și este dedusă automat din salariul brut, de către angajator. Cota CAS dedusă din salariul brut este de 25%. Iată și un exemplu de calcul: dacă ai un salariu brut de 5.000 de lei, contribuția CAS va fi de aprox. 1.250 de lei pe lună.
- Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) – acești bani ajung către sistemul de sănătate din România și oferă angajatului acces la servicii medicale. Procentul CASS este de 10% din salariul brut.
- Impozitul pe venit, în cuantum de 10% – este o taxă datorată de orice persoană fizică ce obține venituri în România.
După ce aceste asigurări și impozite sunt scăzute din salariul brut, angajatul primește salariul net, adică acea sumă ce rămâne după ce angajatorul plătește contribuțiile respective. Află de pe blogul nostru mai multe detalii despre diferențele dintre net și brut!
Salariul brut vs. salariul net – cum se explică diferența atât de mare dintre ele
Un studiu realizat de Romanian Business Leaders arată că România are printre cele mai mari taxe pe veniturile din salarii. Astfel, salariații români primesc în mână 57,2% din salariul brut, mult sub media europeană, de 64,9%. De exemplu, la un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), românii au cel mai mic salariu net, arată aceeași sursă. Pentru a face o comparație, dacă un angajat din România rămâne în mână cu 572 de euro, un angajat olandez va avea un salariu net de 746 de euro. Motivul? România se numără printre cele 6 țări din cele 16 analizate în studiul menționat în care contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra venitului salarial. Totodată, în majoritatea celor 16 țări care au cote diferențiate de impozit sau impozit progresiv, contribuțiile sociale sunt plafonate la nivelul maxim.
De la 1 iulie, salariul de bază minim brut a crescut la 3.700 lei
Salariul minim brut garantat în plată a fost a majorat, de la 1 iulie 2024, la 3.700 lei brut, 1.871.266 de salariați fiind beneficiarii acestei creșteri de 12,12% față de nivelul precedent de 3.300 de lei. Această majorare nu se aplică însă salariaților din agricultură și industria alimentară.
Potrivit Ministerului Muncii, obiectivul acestei măsuri este de a stimula ocuparea locurilor de muncă și sporirea puterii de cumpărare a salariaților. „Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, declara la acel moment Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Muncii.
Creditul Avans Salariu, o soluție pentru nevoile financiare urgente
Diferența dintre salariul brut și salariul net este semnificativă, iar banii cu care rămâi efectiv în mână sunt deseori insuficienți pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Dacă peste toate acestea se suprapun și anumite urgențe financiare, atunci cu siguranță ai nevoie de o soluție rapidă și avantajoasă. Creditul Avans Salariu îți permite să obții până la jumătate din salariu, chiar dacă figurezi cu istoric negativ în Biroul de Credit. În baza unui număr minim de documente, poți accesa un împrumut cu dobândă fixă și rate egale pe toată durata creditului, în cel mult două ore de la semnarea contractului. Dacă vrei să achiți împrumutul mai devreme, nu va trebui să plătești comision de rambursare anticipată.
Salariul brut, care include toate contribuțiile sociale și impozitele, reprezintă suma totală plătită de angajator, în timp ce salariul net este suma efectivă pe care angajatul o primește după deducerea acestor taxe. În România, această diferență înseamnă pentru angajați un venit net mai mic în comparație cu media europeană. În acest context, pentru a face față cheltuielilor urgente sau neprevăzute, creditul Avans Salariu oferă șansa de a acoperi anumite nevoi financiare, în condiții avantajoase. Contactează-ne la 021.9908 și vei beneficia de consultanță personalizată în accesarea unui credit!