Educație financiară pentru copii – recomandări de lectură pentru vacanță

Educație financiară pentru copii – recomandări de lectură pentru vacanță

În ziua de astăzi, este mai important ca niciodată să le oferim copiilor informațiile necesare privind gestionarea și economisirea banilor. Prin înțelegerea de la o vârstă fragedă a banilor și a modului în care aceștia funcționează, cei mici capătă instrumentele necesare pentru a dezvolta obiceiuri financiare bune și vor fi mai pregătiți pentru viitoarele provocări economice specifice vârstei adulte. O lipsă a educației financiare de bază înseamnă, de cele mai multe ori, o lipsă de control asupra banilor, ceea ce creează ulterior un efect de domino asupra celorlalte aspecte alte vieții. Tocmai din aceste motive ne-am propus să vorbim în acest articol despre importanța educației financiare timpurii și să vă oferim totodată câteva recomandări de lectură pentru cei mici, pe acest subiect. 

De ce este importantă educația financiară de la vârste fragede

Se spune că ideea de economisire și cheltuire începe să fie înțeleasă de copii începând cu vârsta de 3 ani. Deși am putea crede că este o vârstă prea fragedă pentru a înțelege banii, între 3 și 6 ani copiii învață și înțeleg foarte multe lucruri. Prin urmare, este un moment potrivit pentru a le prezenta copiilor concepte financiare cheie ce pot fi aplicate pe tot parcursul vieții. În acest mod, îi putem pregăti pe copii să devină adulți responsabili din punct de vedere financiar. De exemplu, îi putem învăța despre importanța economisirii: atunci când primesc bani de la rude sau de la familie, învățați-i să pună acei bani într-o pușculiță sau într-un borcan. Făcând acest lucru, copiii pot vedea cum „cresc“ banii, ceea ce îi va menține entuziasmați de fiecare dată când adaugă bancnote sau monede în economiile lor. De asemenea, puteți stabili împreună un obiectiv al banilor economisiți, cum ar fi cumpărarea unei jucării sau a altui obiect pe care cei mici și-l doresc. În acest mod, vor avea satisfacția că au contribuit la dobândirea jucăriei respective prin efortul depus pentru a economisi bani. Astfel de experiențe timpurii vor reprezenta un fundament pentru modelarea preferințelor, atitudinilor și comportamentelor lor cu privire la bani. 

3 cărți de educație financiară pentru copii, de citit în vacanță

  1. „Pușculița de vânătoare“, de Iulian Tănase

Prima recomandare este o carte care îi poate ajuta pe cei mici să privească banii dintr-o perspectivă sănătoasă. Prin intermediul poveștilor, cartea explică pe înțelesul copiilor concepte financiare de bază și în același timp subliniază importanța unei componente etice a modului în care cei mici vor privi banii. Astfel, ei vor putea înțelege că banii sunt rezultatul muncii și că nu trebuie să fie priviți ca buni sau răi în sine, ci doar ca un mijloc de schimb. De asemenea, cartea subliniază importanța investiției în propria educație și îi încurajează astfel pe copii să pună accent pe dezvoltarea continuă a cunoștințelor și abilităților lor. 

„Pușculița de vânătoare. Carte de educație financiară pentru copii și părinți“. Autor: Iulian Tănase (Editura Pandora M., 2021)

  1. „Poveștile despre bani ale bunicului“, de Will Rainey

„Poate cea mai inteligent scrisă și cea mai încântătoare carte de educație financiară‟, o descrie J.J. Wenrich, autor și consultant financiar. Cartea îi poartă pe cei mici într-o călătorie plină de aventuri pe o insulă îndepărtată, în căutarea aurului, acolo unde vor afla cele trei reguli ale prosperității și vor învăța multe lecții prețioase despre modul în care funcționează banii. 

Poveștile despre bani ale bunicului. Povestiri distractive pentru a-i învăța pe cei mici despre bani“. Autor: Will Rainey (Editura Univers, 2023)

  1. La ce folosesc banii?, de Emmanuel Tredez și Aurelien Cantou

Care este utilitatea băncilor? De la ce vârstă pot primi bani de buzunar? De câți bani avem nevoie pentru a trăi decent? Ce înseamnă a fi bogat sau sărac? Sunt câteva întrebări la care cei mici pot primi răspuns citind această carte. Ea oferă copiilor o bază solidă pentru a înțelege concepte esențiale ale economiei și pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu banii, pe măsură ce cresc.

„La ce folosesc banii? Și toate întrebările pe care ți le pui pentru a-i cheltui cu cap“. Autori: Emmanuel Tredez și Aurelien Cantou  (Editura Niculescu, 2018)

Pe lângă educația financiară oferită copiilor, este la fel de important ca adulții să aibă acces la resurse care să îi ajute să gestioneze eficient bugetul familial și să facă față provocărilor financiare. În acest scop, împrumuturile rapide devin tot mai relevante. Un credit rapid online de la Avans Salariu îți poate oferi sprijin în momente dificile, când apar cheltuieli neprevăzute sau când ai nevoie de o suplimentare temporară a veniturilor. Cu un minimum de documente, poți obține până la jumătate din salariu, în cel mult două ore de la semnarea contractului. Dobânda este fixă și ratele lunare sunt egale pe toată durata împrumutului. Descoperă pe blog toate avantajele creditelor Avans Salariu!

Articole asemănătoare