Risipa alimentară și cumpărăturile în exces îți pot destabiliza bugetul lunar. Ce e de făcut?
În ritmul agitat al vieții de zi cu zi, suntem tentați să facem cumpărături de alimente în cantități mai mari decât am avea nevoie, pentru a ne asigura că nu ne va lipsi nimic din frigider pentru un anumit interval de timp. De multe ori însă, cumpărăm o cantitate prea mare de alimente perisabile, care ajung inevitabil la gunoi, deoarece își pierd valabilitatea sau prospețimea.
În 2021, în Uniunea Europeană au fost generate aproximativ 131 kg de deșeuri alimentare pe cap de locuitor. Gospodăriile au fost responsabile de 54% din deșeurile alimentare, reprezentând 70 kg pe cap de locuitor. Restul de 46% sunt deșeuri ce provin din sistemul de aprovizionare cu alimente, arată un raport Eurostat. Cumpărarea în exces a alimentelor sau a altor produse ne poate afecta serios bugetul și putem constata că am rămas fără bani până la următorul salariu.
Dacă și tu te afli într-o astfel de situație, articolul acesta este pentru tine. Îți vom face câteva recomandări cu privire la organizarea eficientă a bugetului și îți vom oferi o soluție simplă și rapidă care te va ajuta să depășești o perioadă financiară dificilă.
Cum să îți cheltuiești banii cu atenție. Planificarea este cheia!
O modalitate excelentă de a-ți gestiona înțelept banii este să îți organizezi bugetul în fiecare lună, la fel cum îți organizezi orice alt aspect important al vieții tale, fie că acesta ține de job sau de viața personală. Iată câteva staturi care te vor ajuta să menții controlul asupra banilor tăi:
- Notează într-un document Excel sau pe o agendă venitul tău lunar și începe să planifici cheltuielile. Realizează un buget separat pentru plăți importante cum ar fi: chirie/rată la bancă, facturi, asigurări și alimente. Alocă o sumă și pentru ieșiri în oraș și haine, altă sumă pentru cheltuieli neprevăzute, iar o sumă transfer-o într-un cont de economii.
- Ține evidența veniturilor și cheltuielile tale. Notează câți bani câștigi și pe ce îi cheltuiești. În acest mod, la finalul unei luni, te vei putea autoevalua din punct de vedere financiar și vei putea face anumite schimbări în cazul în care observi că anumite lucruri cumpărate nu îți sunt atât de utile.
- Depune în fiecare lună o anumită sumă în contul de economii. Este recomandat să economisești lunar cel puțin 20% din totalul veniturilor tale.
- Setează plata automată a facturilor. Uneori poți uita să plătești facturile la timp, iar acest lucru poate duce la apariția penalităților. Pentru a evita plata unor sume suplimentare, setează din aplicația ta bancară plata automată a facturilor.
- Fă liste de cumpărături înainte de a merge la supermarket. Pentru a evita cumpărăturile de alimente în exces și, implicit, risipa alimentară, este important să îți faci o listă de cumpărături care să cuprindă produsele de care ai nevoie. Poți realiza chiar un meniu săptămânal și să notezi ingredientele de care ai nevoie pe lista de cumpărături, pentru a te asigura că vei avea tot ce îți trebuie în momentul în care te vei apuca de gătit.
- Adaptează-ți bugetul în funcție de eventualele schimbări. Este important să îți planifici bugetul în funcție de stilul tău de viață. Atunci când intervin schimbări, de exemplu într-o lună ai cheltuit mai mult pe haine, este recomandat să reduci cheltuielile din alt sector, cum ar fi ieșitul în oraș. În acest mod, păstrezi o anumită constanță a cheltuielilor.
Descoperă pe blogul nostru mai multe sfaturi financiare și învață cum să-ți organizezi banii eficient!
Ce poți face dacă ai rămas fără bani și ai nevoie de un împrumut rapid? Soluția Avans Salariu
Oricât de bine ne-am organiza bugetul, anumite situații neprevăzute ne pot da peste cap planurile. Poate fi vorba despre un eveniment important în familie, o problemă medicală sau orice alte cheltuieli neașteptate. Noi îți oferim o soluție sigură și rapidă: un credit avans până la salariu pe care îl obții în aceeași zi în care îl soliciți și care te va ajuta să îți rezolvi problema. Dacă ești salariat, tot ce trebuie să faci este să ne contactezi online, prin mail sau WhatsApp, iar în câteva minute noi îți spunem cu ce sumă te putem împrumuta. Poți obține până la jumătate din salariu, în aceeași zi în care ai făcut solicitarea, prin transfer bancar sau cash, de la sediul nostru.
Nu trebuie să îți faci griji cu privire la rate – acestea sunt egale pe toată perioada împrumutului (maximum 90 de zile), iar dobânda este fixă și nu există comisioane ascunse. Dacă vrei să achiți împrumutul mai repede decât intervalul de timp agreat, poți restitui banii fără a fi perceput un comision de rambursare anticipată. Ca să obții un credit online rapid, nu ai nevoie decât de cartea de identitate și de dovada venitului lunar stabil.
Acordă atenție planificării lunare a bugetului, pentru a menține controlul asupra banilor tăi. Cu cât te organizezi mai bine, cu atât îți vei putea gestiona mai bine cheltuielile. Planifică-ți cheltuielile în fiecare lună – notează suma alocată tuturor cheltuielilor, începând cu plata chiriei/ratei la bancă, a asigurărilor și facturilor, până la suma destinată activităților din timpul liber. Este esențial să pui bani deoparte, pentru viitor (cel puțin 20% din încasările lunare), dar și să iei în calcul anumite situații neprevăzute. Dacă te confrunți cu o astfel de situație și nu ai suficienți bani, solicită un împrumut rapid și te vom ajuta cu promptitudine!
Foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/full-shopping-cart-groceries-inside-supermarket-2180096199