avans-salariu.ro Cum să pui bani deoparte? 3 strategii pentru a-ți optimiza cheltuielile lunare și a economisi

Cum să pui bani deoparte? 3 strategii pentru a-ți optimiza cheltuielile lunare și a economisi

În vremuri de instabilitate economică, precum cele pe care le trăim, nevoia de a economisi devine acută. Chiar dacă nu reușim să punem deoparte o sumă prea mare, este important să depășim mentalitatea de supraviețuire de la un salariu la altul. Cu alte cuvinte, trebuie să lucrăm la construirea capitalului propriu, astfel încât să avem măcar un fond de urgență la care să apelăm doar în caz de nevoie. 

De asemenea, începe să dedici timp în fiecare lună consolidării educației tale financiare. Învață din numeroasele surse disponibile online despre cum să îți gestionezi mai bine banii. Iată câteva strategii care să te ajute să cheltuiești mai calculat și chiar să pui ceva bani deoparte. 

Prioritizează cheltuielile esențiale

Primul pas în strategia de economisire este să ai o rutină a plăților esențiale în ziua de salariu și să faci din plata către propriul cont de economii o prioritate. Așadar, când ți se plătește salariul, prima plată ar trebui făcută către propriul fond de economii. Ideal ar fi să economisim în jur de 10% din venitul pe care îl încasăm, dar orice economie e binevenită. Oricât de mică ar fi suma, chiar simbolică, conștientizarea faptului că ai pus ceva deoparte în luna respectivă te va face să te simți mai bine. Al doilea set de plăți din rutina zilei de salariu trebuie să fie plățile pentru cheltuielile esențiale: chiria sau rata pentru locuință, facturile la utilități, alte rate ale unor împrumuturi care trebuie returnate la termen. 

Respectă scadențele la rate și facturi 

Respectarea scadențelor la rate și facturi este esențială pentru menținerea unei situații financiare sănătoase și evitarea penalizărilor. Stabilirea unui buget lunar pe care să-l respecți este cea mai sigură metodă de a te ține deoparte de datorii. Elaborează un buget lunar care să includă toate cheltuielile și veniturile tale și prioritizează plata ratelor și a facturilor în ziua de salariu. Celălalt element care te va ajuta foarte mult să ții sub control plata ratelor și a facturilor este să automatizezi plățile. Toate serviciile de banking online oferă posibilitatea setării plăților automate. Utilizează-le ca să te asiguri că faci plățile la timp și eviți eventualele penalizări.

Identifică și elimină cheltuielile inutile

Identificarea și eliminarea cheltuielilor inutile poate contribui semnificativ la gestionarea eficientă a bugetului personal și la economisirea de bani. Iată câteva măsuri de precauție pe care să le adopți pentru a evita capcana cheltuielilor inutile:

  • Ține un jurnal al cheltuielilor – te va ajuta să identifici care sunt cheltuielile neesențiale;
  • Compară prețurile pentru produsele și serviciile pe care le cumperi – te va ajuta să identifici alternativele mai ieftine;
  • Renunță la abonamentele pe care nu le folosești – la sală, dacă nu mergi; la telefonul pe care nu-l mai folosești etc.;
  • Planifică mesele și evită cumpărarea de alimente în exces, care vor sfârși la tomberon. De asemenea, încearcă să comanzi mai puțină mâncare;
  • Așteaptă reducerile pentru achizițiile semnificative, precum electrocasnicele sau mobila;

Aplicarea acestor strategii te va ajuta să identifici și să elimini cheltuielile inutile, contribuind astfel la consolidarea poziției tale financiare și la gestionarea mai eficientă a banilor. 

Articole asemănătoare